"Ny" smak

Det sägs att man lär sig något nytt varje dag. Häromdagen lärde jag mig något jag inte hade en aning om. Nämligen att det förutom de fyra vanliga smakerna sött, surt, beskt och salt finns något som kallas den femte smaken. Denna heter Umami och upptäcktes av en Japansk professor i början av nittonhundratalet. Det kan sägas vara smaken av protein och finns i bland annat sojasås, miso och serranoskinka m.m.
Detta låter som en sådan historia som är för osannolik för att vara påhittad. Kolla in Umami på wikipedia om ni är intresserade av att lära er mera om denna smak (http://sv.wikipedia.org/wiki/Umami).

Det var en klasskamrat till mig som berättade detta för mig i samband med att vi talade om mat och vad Allan håller på med nu för tiden. Min klasskamrat skulle nämligen prova på att laga något som lät väldigt spännande: Köttbullar med sardeller och kapris. Allan kan tänka sig att det blir spännande smak på de kloten och att de skulle kunna vara vad man syftar på när man säger att nån "ska få se på andra bullar".

Jag återkommer med en recension och recept när jag själv provat på dessa sfäriskt formade läckerheter. :)

Peace

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0