Linsbiffar



Detta recept var en liten luring. Det verkade vid första anblick hur snabbt och enkelt som helst. Det visade sig vara lite svårare och omständigare än så, men med en liten gnutta tålamod och en händig assistent vid sin sida rodde Allan ändå biffen i hamn.

Till fyra personer behövs: 4 Morötter, 2 dl röda linser, 2 klyftor vitlök, 1 rödlök, 2 matskedar hackad persilja, 2 tsk spiskummin, 0,5 msk röd curry + lite olja att steka i.

Koka linserna i ca 9 minuter och låt de sen rinna av ordentligt i ett durkslag.

Riv morötter och hacka löken. Stek lök och kryddor tillsammans och tillsätt sen de rivna morötterna. Låt det fräsa en stund och rör sen ner linserna. Nu har du en massa att forma biffar av. Jag upplevde att de var lite porösa och gick sönder lite väl lätt när man stekte dem. Om man blandar i lite ströbröd eller mjöl tror jag att det binder ihop det hela lite bättre. Eventuellt kan man vänta tills massan har svalnat och knäcka i ett ägg.

Annars är det nu bara till att forma biffar och steka i lite olja på ett stekjärn. Det låter ju verkligen enkelt det här, och det var det väl egentligen också, men det tog ändå längre tid än jag hade föreställt mig och involverade fler steg än jag trodde. Eller så handlade det om att jag denna gång lagade mat åt betydligt fler personer än jag är van vid. Vi var nämligen åtta stycken som skulle äta och jag fick göra dubbla satsen.

Till biffarna rostade vi potatis och rödbetor i ugnen och gjorde en egen tsatziki. Det hela serverades med en fin grönsallad med oliver.

Tsatzikin gjordes genom att riva en gurka och låta vattnet rinna av så mycket som möjligt. Sen blandades gurkan med grekisk yoghurt och vi pressade i 2 klyftor vitlök. Därefter smakade vi av med salt, peppar och citronsaft.

Resultatet av detta arbete blev en väldigt god middag som dessutom var helt vegetarisk och glutenfri (eftersom vi aldrig blandade i något mjöl i våra biffar).

Hasta luego //Allandinho


Allan Tipsar - Krabba



Har du provat att äta krabba? Nej, inte? Gillar du skaldjur? Jaså, det gör du! Då borde du verkligen köpa hem en krabba någon gång. Det är lite krångligt att öppna dem och rensa ut allt det ätbara, men det är lätt värt det.
Själv hittade jag på Willy's för endast 59 kr per kilo. Det betydde att jag endast behövde betala 37 kr för en sån liten rackare som på bilden. Han var sannerligen smaskig! Hahaha, sjukt att Willys inte betalar mig för att säga så här. Snacka om nöjd kille om han går hem och skriver om krabban han köpte på willys på en blogg som ingen utom de närmast sörjande följer. Och gör det gratis. Hör du mig Willys? HÖR NI MIG??? Jag vill ha betalt för den här reklamen. Hör av er. Tack.

//Allan

Tagliatelle med stekt fläsk och kantarellsås

400 g fläsk

300 g kantareller

3 dl matlagnigsgrädde

1 msk mjöl

Salt och peppar, efter egen smak.

Tagliatelle

 

Börja med att sätta på en kastrull med vatten till pastan och hetta upp en stekpanna med ganska mycket smör. Koka pastan enligt paketets anvisning.

Lägg i kantarellerna i stekpannan och stek dem tills de är gyllenbruna. Strö sedan över en matsked mjöl och tillsätt matlagningsgrädde, salt och lite soja för färgens skull. Man kan även tillsätta stekt lök i såsen om man så önskar. Stek fläsket i en separat stekpanna tills de fått en gyllenbrun och krispig yta.
Jag föredrog att servera rätten med egenodlade tomater  från trägården och ringlade balsamvinäger över.

 Smaklig spis! önskar Allan


Inspirerande mellanmål

Hej.
Vill börja med att klargöra att jag redan i titeln till detta inlägg ljuger. Det är inte alls inspirerande att se detta mellanmål. Det är med avundsamhet man reagerar. Man grämer sig. Och jag postar det helt enkelt för att skryta om hur bra jag har det och inte ni. Hur som helst: Det var jävligt gott. Så gott att jag blir avundsjuk på mig själv för att jag ibland äter så här fina snacks.

Vad är det man ser på bilden? Jag antar att ni känner igen vindruvor när ni ser dem. Dessa är kärnfria och väldigt smaskiga. Den röda korven nere till vänster i bild är Iberisk Chorizo. Korven bredvid heter Fuet med fikon. Den är verkligen delikat. Kostar 18 spänn på City gross. Känns väldigt överkomligt och prisvärt. Det till höger är kallrökt oxkött som jag skivat i så tunna skivor som jag bara kunde. Även de var givetvis hur goda som helst.

Som sagt read it and weep. Så här gott var mitt mellanmål idag. Hur gott var egentligen ditt? Nä, precis. Tänkte väl det. ;)

Peace


Alaska pollock a la Allan



Så här ser den ståliga Alaska pollocken ut IRL.
Det jag köpte var frysta filéer från ICA a 50 kr kilot. Jag köpte två paket med vardera 400 gram fisk. Hur mycket betalade jag för de två paketen?

Väl hemma satte jag ugnen på 200 grader och tinade fisken. Till det goda täcke jag la över fisken så hackade jag ca 4 dl Cashewnötter som jag lade i en plastbunke. I bunken la jag också ca 100 gram margarin, 2 msk tomatpure, 1,5 dl ströbröd, 1 tsk sambal oelek, 2 pressade klyftor viieetlöööörhhk, och lite salt och paprikarulver. OBS måtten är ganska ungefärliga och kan modifieras efter smak och tycke. Detta rörde jag ihop till en deg med hjälp av en gaffel. Jag placerade fisken i en glasform, saltade och lade sen Cashewdegen över. Sen åkte det in i ugnen i ca 30-40 minuter. Detta serverade jag med ris och en grönsallad och lite japansk soja över riset. Ganska billigt, enkelt och gott. Perfekt vardagsmiddag och gör sig även väldigt bra som lunchlåda senare i veckan.

Lycka till!

//Allan

RSS 2.0