Linssoppa

Ifall du är student, röstade på miljöpartiet i förra valet, har en fjällrävenryggsäck i skolan, gillar vegetarisk mat, handlar ekologiskt odlade morötter och det är en tisdagskväll i slutet av månaden innan CSN-pengarna kommit in på kontot så vet Allan vad det är du behöver. Allan vet vad du vill ha. Allan är din vän. Allan beordrar dig är laga Allans egna linssoppa. Den är för övrigt väldigt lämplig så här i höstmörkret. Aaaaahhhh. Who am I kidding? Är du en av dessa studenter så äter du redan linssoppa morgon, middag och kväll. Men för alla er andra som inte sitter i samma ekonomiskt prekära situation som dessa studenter så är linssoppan absolut ändå värd att provas. Prova den. Du kommer inte ångra det.

Som sagt: Detta är riktig studentföda. Billigt, enkelt och gott.

Receptet kan varieras efter smak och vilka ingredienser man har hemma för tillfället. Godast tycker jag den blir ifall man har i följande saker: 1 gul lök, ca 7 st potatisar, 2 stora morötter, 1 purjolök, 1 dl röda linser, 1 dl gröna linser, 3-4 buljongtärningar, ca 2 liter vatten.

Hacka löken och fräs den i lite olivolja i botten av en stor kastrull. Skala och skiva under tiden potatis, morötter och purjolök. Fräs sen de sakerna tillsammans med löken i ett par minuter. Sen är det bara till att tillsätta vatten, buljongtärningar och linser och låta koka ca 15-20 minuter.

Servera gärna med en klick creme fraiche i tallriken. Det ger en god syrlig smak åt soppan. Ät och njut med både smaklökar och plånbok. Sen är det bara till å invänta den 25 och nästa studielån då du har råd med fast föda igen.

Bon voyage!

Farmors Gulsachsoppa

Dags för en centraleuropeisk specialité att göra éntre här på bloggen: Farmors Gulasch! Detta är soppan som de ungerska krigarna åt inför viktiga slag då liv och lem och ungerns ära stod på spel. Detta är soppan som bönderna åt efter en lång dags slit på de bördiga åkrarna. Detta är soppan som tillsammans med fioler, mustascher och vitlök har blivit en nationalsymbol för alla Ungrare och över hela världen förknippas med Ungern.

Den är godare än god, mer smakrik än kung krösus, den är UNGERSK!

För att göra soppa nog åt 4-5 pers behövs: ca 600 g grytbitar, ett par kryddiga korvar, 2 röda paprikor, 1 gul lök, ca 7 st medelstora potatisar, 2 klyftor vitlök, 2 msk paprikapulver, 3 köttbuljongtärningar + GOTT OM TID.

Farmor börjar med att steka köttet och den hackade löken. Efter en stund tillsätter hon paprikapulvret och den pressade vitlöken. Sen slår hon på tillräckligt med vatten för att täcka det hela och låter det koka på medelstark värme ett tag. Därefter skalar hon potatisen och skivar den, paprikorna och korven i lagom stora bitar. Hur stora är en smaksak som man får avgöra på egen hand. Sen ska allt ner i grytan tillsammans med buljongtärningarna och koka. Och sen ska det koka. Och när det har kokat ett par timmar så ska det gärna koka ett par timmar till. Soppan tar sig verkligen om den får stå och småputtra läääänge. Gärna en hel dag eller så. Nyligen var Allan på besök i de småländska skogarna och en av dagarna då så startade han gulaschkokandet innan han gick ut på en lång skogstur och när han kom hem och möttes av den goda lukten av gulaschsoppa så var den ändå långt ifrån klar. Eller klar och klar. Det gick definitivt att äta, men den var faktiskt så pass mycket godare senare på kvällen att han då förstod att den VERKLIGEN mår bra av att stå och koka. Länge.

När farmor lagar soppan så smaksätter hon den med tårar till minne av alla stolta landsmän som fått sätta livet till i Ungerns mörka nutidshistoria, och till minne av alla förlorade år då den kommunistiska diktaturen med sina terrormetoder styrde det land hon älskar så högt. Har man inga farmorstårar fällda i sorg och exil till hands, så går det lika bra att smaka av soppan med salt istället.

Lycka till och hoppas det smakar!

Kramar från Allan

RSS 2.0