Engelsk köttfärslåda



Detta är ett recept som tar en stund att göra, men det är egentligen ganska enkelt att laga.
Börja med att skala och koka potatisen som ska användas till moset. Tänk på att det går åt mer potatis när man ska göra mos än om man äter dem kokta, så ta gärna ett par extra knudor o koka dem med.
Samtidigt som potatisen kokar fräser du hackad gul lök och köttfärs i en stekpanna. Smaksätt färsen efter eget tycke. Jag hade i champinjoner, en köttbuljongtärning, chilipulver, sambal oelek, salt och peppar.
Se till att värma ugnen till 220 grader.

När potatisen är färdigkokt häller du av vattnet och mosar potatisen tillsammans med mjölk, salt och vitpeppar. Vill man kan man ha i en klick smör också. Glöm inte att smaka av så att det blir bra.

Ta sen och placera i en ugnsfast form färsen underst med moset på. Sätt sedan in det i ugnen och låt det stå där i ca 40 min, eller tills moset har fått fin färg som på bilden ovan.

Allan rekommenderar att man serverar rätten med en god sallad.

Låt dig väl smaka!

Gömda oliver

Har du tappat bort dina oliver? Lugn, Allan har bara gömt dem lite. Prova själv, det blir kanon.
Här är receptet på gömda oliver               

200 gram lagrad riven ost (förslagsvis västerbotten eller parmesan) 
100 gram smör 
2 dl vetemjöl 
28 st oliver

Blanda ost, smör och mjöl till en deg. Tillsätt äggvita om degen blir för torr. Forma till kulor och grädda i 15 minuter 200 grader. Superlätt!

Allan tackar den oefterhärmlige Mister Master H P för detta enkla och mycket goda recept!

Au revoir


Allan Tipsar

Tipset för dagen är Edamame bönor. Eller helt enkelt sojabönor som de ju faktiskt är. De ser ut ungefär som en matigare variant av haricot verts, men man äter inte skalet utan bara själva bönorna. Detta låter i sig ganska tråkigt, det tycker jag tom själv. MEN, believe you me, de är skitgoda. De finns att köpa bla på Ica Maxi, där kostar en påse med 500g ca 20 kr.

Man kokar dem i saltat vatten ett par minuter och sen häller man av vattnet, saltar med flingsalt och de är redo att ätas. Vill man går det även bra att låta dem svalna. De är nämligen lika goda kalla som varma. En grej jag själv kommit på är att hälla lite olivolja över dem också. Jag gillar det, men de är egentligen lika goda helt naturella med salt. De fungerar utmärkt som snack, förrätt eller tillbehör till en varmrätt.

Historien om hur Allan först lärde känna Edamamebönan börjar med att de siamesiska tvillingarna E och T hade varit på restaurang Chill out vid södervärn i Malmö. Där hade de provat dessa ljuva bönor, och vid ett senare tillfälle när Allan var med dem och skulle äta Sushi rekommenderade de honom att prova på bönorna. Det var kärlek vid första kontakten mellan böna och smaklök. Ett tag senare, till Allans stora glädje, upptäckte han dessa ljuvliga skapelser i frysdisken på Ica Maxi. Sen dess finns det ett paket bönor i Allans jordkällare ifall han skulle bli sugen på lite asiatiska nyttigheter.

Med den kärleksberättelsen avslutar vi dagens tips, som alltså var EDAMAMAMAEE BÖNOR.


Fråga Allan

Kära kära läsare. Idag tänker Allan äntligen ta sig tid och svara på två av de frågorna som ni ställde för ett tag sen när inslaget "fråga Allan" lanserades.

De två frågorna som valts ut den här gången är: Hur man får sina köttbullar runda och vem som är den bästa kocken av Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Mat-Tina och Allan.

Om vi då inleder med den svåra av frågorna, nämligen att få köttbullarna runda. Nu känner jag inte till vilket recept du som frågar utgår ifrån, eller vilka färdigheter du besitter i köket. Allan resonerar iaf så här; Ta lite mjölk i en stor bunke och låt någon matsked ströbröd svälla i mjölken. Krydda med salt och peppar. Släng ner färsen och kläck ett eller två ägg i bunken med. Äggen fungerar som klister och gör att köttbullarna inte går sönder när man steker dem. Har man i lök ska man undvika att ha för stora bitar och för mycket av det. Då är det lätt hänt att de går sönder under stekningen. Blanda ihop allt till en enda röra och rulla sen dem till den storlek och rundhet som önskas. Kan det vara här som problemen har uppstått du som frågar? Kanske har du då helt enkelt problem med finmotoriken och gör bäst i att be någon som står dig nära att rulla dem åt dig istället. ;)
Sen när man steker dem ska man helst undvika att trycka på dem också eftersom detta givetvis kommer göra dem mer platta än runda.

Så till frågan på allas läppar; Vem är egentligen den bästa kocken? Om vi börjar med att avhandla GR, Han är en väldigt sur och gnällig kille. Det kan vara halvroligt att se honom hacka på någon stackare som man inte känner, men vem vill egentligen dela kök, eller matbord, med en kille med så högt blodtryck att det går att höra hans puls bulta i blodådern i pannan?
Angående JO, hm. Jag önskar att jag kunde såga honom på något roligt sätt, men sanningen att säga så är han ganska bra och verkar tom vara en rätt schysst kille. Men han läspar som fan. Britthelvetet läspar så att man måste läsa den textade översättningen trots att man själv talar engelska så god som någon annan.
Mat-Tina är från Helsingborg.
Slutligen har vi Allan. Jag ser mig som en ganska ödmjuk kille och tycker inte så mycket om att slå på min egen trumma, men i den här samlingen kockar finns det bara en vinnare, och det är jag. Jag är snyggast, smartast, gör godast mat, och driver den bästa bloggen av alla de inblandade. Behöver jag säga mer?

Ha en bra dag och lita på Allan.

Peace


Färsfylld Zucchini



Detta är en rätt som är ganska enkel och mycket god att göra. Zucchini är en av mina favoritgrönsaker. Den är väldigt god att bara hacka upp och steka i olivolja tilsammans med vitlök, salt och peppar och kanske någon örtkrydda typ timjan eller så. Det är för övrigt en av de coolaste grönsakerna som finns. Den är såå cool att den har, inte bara ETT namn, utan två!!! Det första namnet innehåller ett Z, och det andra Squash innehåller ett Q. Tänk på det. Det krävs en hel del pondus för att ha Zn och Qn i sina namn utan att det blir fjantigt.

Till ca 3 personer behöver man 1 Zucchini, Köttfärs eller färssubstitut om man vill göra en vegetarisk variant, 1 gul lök, 2 klyftor vitlök, 1 dl riven ost + eventuella andra ingredienser/smakförhöjare som du själv tror passar.

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att fräsa den hackade löken och sen färsen i en stekpanna. Den kan smaksättas helt efter eget tycke. Jag gillar att ha i lite vitlök och Worchestershiresås, eller helt enkelt saker jag råkar ha hemma och som kan bli gott, t.ex. Rödvin, Någon slags fond, sötsur sås, svamp e.d. Dela Zucchinin på längden och gröp ur halvorna med en sked. Man får vara lite försiktig så man inte förstör dem. Zucchinins innanmäte kan slängas i färsen om man tycker det är synd att kasta det, och det tycker man. Sen fyller man Zucchinihalvorna med färsblandningen och toppar med en del riven ost. Sätt in det i ugnen i ca 15-20 min.
Denna rätt brukar jag servera med ris och en god grönsallad. Det blir kanon!

Allan har kalas!

Det är alltid en utmanig att fixa kalas! Det finns ju alltid någon som är allergisk, och maten ska ju även passa de ”små” gästerna. Men hör och häpna, det som Allan fixade blev minst sagt en succé för både stora och små!

Ett hett tips är att baka sitt eget bröd. Stoppa in brödet i ugnen så att det precis är färdigt innan gästerna kommer. Det blir en ljuvlig doft som sprids och väcker stor aptit hos alla inbjudna. ALLA älskar dessutom nybakade bröd! Detta bröd är verkligen gott, det doftar lite jul och ser mycket vackert ut. Tack Leila Lindholm för receptet!


Morotsbröd

Ingredienser

50 g (1 pkt) färsk jäst
2.5 dl mjölk 3%
2.5 dl färskpressad morotsjuice
0.5 dl ljus sirap
75 g mjukt smör
3 tsk salt
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
500 g morötter
1.6 l vetemjöl special
100 g valnötskärnor
blå vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt till gräddning.

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

2. Smula sönder jästen i en torr och ren bunke.

3. Värm mjölk och juice till max 37 grader.

4. Tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.

5. Riv morötterna fint och blanda med vätskan.

6. Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan resten lite i taget allteftersom degen går ihop.

7. Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.

8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.

9. Runddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper.

10. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar.

11. Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter.

12. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.

13. Baka brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.

 

Kycklingspett

Till detta hade vi kycklingspett som marinerades i Allans nya favorit hoisinsås.

Denna marinad är beräknad till 4 kg kycklingfiléer:

Ingredienser

3 dl apelsinjuice

4 msk hoisinsås

½ chilipeppar, färsk. Undvik kärnorna om ni inte vill ha det så starkt.

1 pressad lime

½ dl soja

2 vitlöksklyftor

 

Gör så här:

Börja med att skära upp kycklingfiléerna i lagom stora bitar till spetten.

Lägg alla bitarna i marinaden och låt stå och dra i minst två timmar, gärna över natten.

Sätt bitarna på spetten.

Doppa spetten i sesamfrö och lägg dem på ett ugnsgaller.

 200 grader i 15 min.

 

Till detta serverades en pastasallad med hemmagjord pesto. Hemmagjord pesto är ett måste! Köp den INTE på burk, utan gör den själv så blir det så mycket godare!


Pesto till 20 personer

Parmesanost 300g

6 dl olivolja

6 krukor basilika

Pinjenötter 2 små påsar

3 vitlöksklyftor

Salt o nymalen peppar

 

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en stekpanna med olivolja.

Ta en mortel och mosa basilika, vitlöksklyftor och pinjenötter var för sig. Lägg detta sedan tillsammans i en skål.

Riv ner parmesanosten.

Mosa därefter även vitlöksklyftorna och pinjenötterna i morteln.

Riv ner parmesanosten

Häll i olivoljan och blanda noga.

Smaksätt med salt och peppar


Allan Tipsar

Hej.

Dags för Allan att kränga ett nytt tips. Dagens tips är Muskotnöt. Känner du inte till den? Nä, det är kanske inte så konstigt. Det är iofs ingen ovanlig krydda som sådan. Men den lever ett eget litet liv i marginalen av kryddhyllan. Den släpps inte riktigt på allvar in i den sociala gemenskapen och har liksom ingen naturlig plats i de flesta människors sinne. På kryddburken som innehåller min malda muskotnöt står det att den passar bra till pasta, potatis, fisksoppa och spenat. Det låter ganska harmlöst. Men i kryddspråket så innebär det egentligen en ordentlig sågning. Det översätts till svenska ungefär som att "Du är inte värd mycket. Visst, du är en krydda precis som vi, men en krydda av lägre klass likväl. Stå inte bredvid mig för då kommer jag putta på dig.". Detta är en sorts stratifiering som man inte i första hand förknippar med tvåtusentalet och vår så kallade öppna hållning gentemot det avvikande.
Muskotnöten saknar dock inte möjligheter. Det är i Allans ögon en liten källa till glädje och smaklökelig lycka. Idag stekte jag lövbiff och gissa vad jag kryddade med? Just det. Salt, peppar och, inte minst, muskotnöt. Delikat.

Nöten kan även köpas hel och ser då ut ungefär som nöten den lilla ekkorren i Ice Age ständigt jagar. Då river man den direkt över maten med ett litet litet muskotnötrivjärn. Andra rivjärn fungerar troligen lika bra, men ger kanske inte samma känsla av meningsfullhet som när en pryl får tjäna det syfte enkom för vilket det skapades.

Allan tacker dig för att du tar dig tid att läsa hans nonsens och vill uppmana alla sina läsare att SLUTA DISKRIMINERA - ÄT MUSKOTNÖT.

//Allan

RSS 2.0