"Ny" smak

Det sägs att man lär sig något nytt varje dag. Häromdagen lärde jag mig något jag inte hade en aning om. Nämligen att det förutom de fyra vanliga smakerna sött, surt, beskt och salt finns något som kallas den femte smaken. Denna heter Umami och upptäcktes av en Japansk professor i början av nittonhundratalet. Det kan sägas vara smaken av protein och finns i bland annat sojasås, miso och serranoskinka m.m.
Detta låter som en sådan historia som är för osannolik för att vara påhittad. Kolla in Umami på wikipedia om ni är intresserade av att lära er mera om denna smak (http://sv.wikipedia.org/wiki/Umami).

Det var en klasskamrat till mig som berättade detta för mig i samband med att vi talade om mat och vad Allan håller på med nu för tiden. Min klasskamrat skulle nämligen prova på att laga något som lät väldigt spännande: Köttbullar med sardeller och kapris. Allan kan tänka sig att det blir spännande smak på de kloten och att de skulle kunna vara vad man syftar på när man säger att nån "ska få se på andra bullar".

Jag återkommer med en recension och recept när jag själv provat på dessa sfäriskt formade läckerheter. :)

Peace

Allans vänner

Detta inlägg är tillägnat alla de fina vänner/familjemedlemmar som då och då bjuder Allan på mat. Ni är fantastiska, inte minst i köket! De senaste veckorna har det hänt ett par gånger att Allan har fått smaka på middagar och rätter som verkligen fått smaklökara att dansa av glädje i munnen. Eftersom Allan är en sann hedonist ut i fingerspetsarna är detta något som han verkligen uppskattar.

Låt er inspireras av dessa bilder och rätter!

Kolla bara in denna bilden på terayaki-marinerad rostbiff:

Eller denna förrätten. Pain riche med brieost och hunungsrostade valnötter toppat med fikon. WE-e-llt Klasse!


Eller varför inte denna fina grillmiddag med kycklingfilé, rostade rotfrukter, sallad och sås. Denna kreation är för övrigt signerad tysken. Han har helt klart känsla i grillvantarna killen. Tänk om han hade haft sån känsla i golfklubborna också! ;)


Stort tack ska ni ha för att ni förgyllt Allans tillvaro med era kokkonster!

Hälsningar - A


Lergrytan är Allans nya favorit!

Det bästa med lergrytan är att vad du än stoppar i den så blir det en fantastisk smak!

Snart är det dags för Vätternrundan och Allan är igång och tränar för fullt! Men innan jag sticker ut och cyklar min runda så sätter jag min lergryta i blöt, skalar potatis och rödbetor, delar lök och broccoli. När lergrytan legat i blöt ½ timme lägger jag i grönsakerna. Sedan lägger jag kycklinglår ovanpå, saltar och pepprar. Lägger på locket och ställer in lergrytan i ugnen. Ugnen måste vara kall när lergrytan ställs in, annars kan den spricka. Sätt därefter ugnen på 175 grader. Sedan är det bara att ge sig ut på cykeln i 1 ½ timme. När jag sedan kommer in genom dörren slås jag av en ljuvlig doft och den fantastiska middagen är klar!
lycka till


Kalkonbröst med potatissallad

Våren är här och Allan bara längtar ut till grillen med en somrig potatissallad. Denna kan få mig att tänka på en sommardag vi stranden!

400 g potatis

I burk med kapris

1 paket men FÄRSKA sockerärtor

ruccolasallad

3 tomater

parmesanost

oliver

olivolja

salt

balsamvinäger

Börja med att skala potatisen o dela den i lagom stora munsbitar. Koka den i vatten tillsammans med en grönsaksbuljong. Dela alla grönsaker i lagom stora bitar och mixa salladen. Låt potatisen svalna innan den läggs ner i den övriga salladen. Krydda sedan salladen och tillsätt riven parmesanost.

Jag lovar att detta blir perfekt om du vill impa på svärföräldrarna!

 

Kalkonmarinad

2 dl apelsinjuice

2 msk hoisin sås (Allans favorit)

2 msk soja

3 krm salt

 En knippe timjan, gärna färsk

Smaksätt med Sambal oelek efter behag. Önskar du det starkt så ta ganska mycket, men vill du bara ha smaken så ta då en halv tesked.

Lägg ner kalkonen tillsammans med marinaden i en plastpåse, eller något annat. Se bara till att att kalkonbröstet är täckt av marinaden. Kalkonbröstet ska ligga i marinaden minst en timme, men blir bäst blir om den får ligga över natten.

Sätt sedan in kalkonbröstet i ugnen, 175°. Sätt i en stektermometer och när kalkonbröstet har uppnått 63-65° är den klar. Detta tar typ 50 min. Använd gärna en mindre ugnssäker form så att det finns mycket marinad runtomkring kalkonbröstet. Låt sedan köttet vila en stund innan du skivar upp det och serverar.

 

Sås

 Använd det sky som blivit av kalkonen och tilllsätt matlagningsgrädde och soja för färgens skull. Red såsen om det behövs.

Varsågod och njut av denna somriga måltid. Om vädret tillåter så kan du ju även grilla kalkonbröstet och då blir det ännu godare!


Allan Tipsar

För de av våra läsare som är musikintresserade kan Allan varmt rekommendera en konsert på Babel i malmö den 14/4. Då ska nämligen Jonathan Johansson spela där. För dem av er som inte känner till honom kan jag tipsa om den skiva han släppte förra året som heter "En hand i himlen". Det är bra svensk pop helt enkelt. Gillar du det bör du gå och lyssna!

Allan

Cheese cake frenzy



Mmmm. Har ni sett en finare cheese cake än denna? Jag har definitivt inte gjort det iaf. Jag har inte heller smakat en godare. I vanliga fall är jag ingen stor fan av cheese cake, men denna har helt rätt mix av sötma och krämighet och inte ens jag kan motså att ta en bit till. Passionsfrukten till ger en helt underbar syrlighet som bryter av perfekt mot det söta. Cheesus Christ den e go den.

Här kommer receptet

Botten
10 digestive kex
100 g smält smör

Till första lagret
400 g philadelphiaost
3 medelstora ägg
1 1/2 dl socker

Till översta lagret
4 dl creme fraiche (ej lättvariant)
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker

1. Smula kex och blanda med smält smör. Lägg ut smulorna i en pajform med löstagbar kant och
tryck till så att det bildar en tunn botten. Lägg folie runt om botten på formen då det kan
läcka. Grädda i 5-10 min i 200 grader.

2. Blanda ost, ägg och socker. Fördela över den förgräddade botten. Grädda mitt i ugnen i 180
grader i ca 35 min eller tills kakan "lyfter" längs kanterna och lite i mitten. Låt den
kallna.

3. Blanda creme fraiche, vanilj- och florsocker. Bred ut på den kalla kakan. Grädda i 180
grader i 6-7 min så att ytan stelnar något. Låt kallna och njut!


Hoppas det smakar. // Allan

RSS 2.0