Fråga Allan

Idag tänker vi lansera ytterligare ett nytt inslag i Allanbloggen. Detta inslag tänker vi kalla för fråga Allan. Tanken är att involvera våra läsare och ge dem chansen att påverka innehållet i bloggen. Ni får alltså höra av er via mail ([email protected]), eller genom att kommentera detta inlägget, och ställa en eller flera frågor till Allan som han sen efter bästa förmåga försöker besvara. Allans kompetens är oerhört bred så frågorna behöver inte vara begränsade till att endast gälla mat.

Frågorna som får äran att vara först ut är ställda av Tilda Borggren i Stockholm. Tilda undrar hur man på enklast sätt gör en brunsås och vem av Cristiano Ronaldo och Johnny Depp som Allan helst skulle vilja vara.

Om vi börjar med att besvara frågan om brunsås. Det enklaste enklaste sättet att göra en brunsås är att köpa en påse på Ica och följa instruktionerna. Detta är inget Allan rekommenderar. Det blir inge bra och man går helt miste om känslan av vardagslyx. Det är osexigt med pås-sås.

Allans brunsås kan göras på många olika sätt och varieras närmast i oändlighet, men i grund och botten går det till ungefär så här:

Om man har stekt kött kan det vara gott att göra såsen i stekpannan där köttsaft och kryddor redan finns. Det kommer ge såsen god smak. Ta en liten klick smör och fräs i pannan. Om man vill ha det i såsen kan man steka hackad lök eller svamp, men det kan också utelämnas beroende på vad man är sugen på.
Tillsätt matlagningsgrädde, mörk kinesisk soja, och en buljongtärning. Om såsen är för rinnig kan man reda den enkelt genom att ta ca ett halvt glas kallt vatten och rör ner en matsked mjöl och blanda detta till en mjölkliknande lösning. Se helst till att där inte är några klumpar. Blanda sen ner lösningen i såsen och rör sakta och se ifall det räckte för att nå önskad konsistens och viskositet. Salta och peppra. I stort sett är såsen nu klar, men man kan fortsätta loborera med olika ingredienser för att ge det en mer spännande smak. Saker man kan använda som smaksättare är Vin, Hoisinsås, Sötsur sås, Chili, Olika örter eller andra kryddor m.m.

Det finns ett andra sätt att göra sås på där man blandar smör med mjöl och mjölk men det är lite svårare. Om det blir en läsarstorm för att vi inte förklarar exakt hur det går till får vi väl skriva ett nytt inlägg, men vi tror att ni kommer bli nöjda med det sätt vi beskriver hur man gör en sås.

Angående om Allan helst skulle vilja vara Ronaldo eller Depp så är det en fråga som inte kan besvaras utan noggrant övervägande. Namnen är som sådana inga höjdare. Heter man Ronaldo tror många att man är en fet föredetta fotbollsspelare med stor glugg mellan tänderna. Och att heta Johnny är inget Allan är sugen på. Johnnys efternamn Depp sänder inte heller ut helt rätt vibbar. Allan vill hellre bli förknippad med mer positiva sinnesstämningar. Båda är stenrika och därför kvittar egentligen den aspekten av frågan.
I fråga om snygghet är Johnny Depp enligt Allan en av de snyggaste människorna genom tiderna. Ronaldo har nog inga problem att skaffa brudar, men är snygg på ett mer sliskigt, äckligt vis. Åldersmässigt föredrar Allan att vara Ronaldo framför Johnny och Allan är hellre känd för att vara världens bäste fotbollsspelare än världens bäste skådespelare. Men det är ett jämnt lopp och en knivig fråga att besvara.
Allans slutgiltiga svar på frågan blir, efter uppslitande diskussioner, att han hellre hade velat vara C Ronaldo. FÖR ATT, Ronaldo nu bara är 25 år gammal medans Johnny är 47. Johnnys liv är kanske mer sweet just nu, men det kan ju Ronaldos liv också bli om några år. Allan vill även prova på hur det är att vara så snabb på planen som Ronaldo är. Det är inget som Allan själv har fått uppleva. Så trots att Allan egentligen tycker att J Depp verkar vara en mer sympatisk person än C Ronaldo faller valet på den sistnämnde.

Hör nu av er med alla de frågor som surrar i skallen och som ni bara måste få besvarade. Ni frågar, Allan svarar.

Idag, imorgon, för alltid er; Allan.

Kycklingwok

Här har ni ett mycket gott o väldigt enkelt recept. Det tar ca 20 min att göra.

2 kycklingfiléer

1 paket äggnudlar

1 färsk broccoli

1 paprika

3 morötter

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

Soja

2 msk Hoisin sås

½ dl kycklingbuljong

½ färsk chili

Salt

 

 

 

Börja med att sätta på en kastrull med vatten till nudlarna. Ta sedan en gryta och häll i olivoljan. Skär morötterna i tunna stavar, pressa vitlöken och hacka den gula löken. Lägg alltsammans i grytan. Stek samtidigt kycklingen i en separat stekpanna. Lägg sedan kycklingen i grytan. Tillsätt därefter skivad paprika och broccoli tillsammans med kycklingen och de övriga grönsakerna. Lägg i äggnudlarna i det kokande vattnet. Häll av vattnet precis innan de har kokt färdigt och lägg över dem i grytan tillsammans med kycklingen och grönsakerna. På så sätt blir inte äggnudlarna överkokta. Låt koka tills grönsakerna är al dente. Smaksätt sedan med kycklingbuljong, Hoisin sås, soja, hackad chili och salt. Lita på dina smaklökar så blir det super gott!

Lycka till!


Allan Tipsar

Hej

Då lanserar vi ett nytt inslag vi tänkte skulle vara återkommande här på bloggen: Allan tipsar. Tanken med detta är, precis som det låter, att Allan ska tipsa sina tappra läsare om saker som han gillar eller tror att de kommer uppskatta. Detta kan gälla matlagning, men inte nödvändigtvis. Allan har fler och bredare intressen än bara mat. ;)

Vad ska då Allans första, och därför symboliskt laddade, tips vara? Ska det vara en bok, eller kanske en ny skicklig musiker? Kanske en bra restaurang att gå och äta på? Nej. Det får bli senare i Allan tipsar.

Allans första tips är Hoisin sås. Detta är en sås som fick Allan att tänka; "Var har du varit i hela mitt liv lilla sås?" och "Jag har saknat dig." Allan upptäckte ganska nyligen denna fina smakgivare. Det var tom så att Allan själv blev tipsad om såsen av en god tysk vän. Hur han känner till denna sås förtäljer inte historien, men han känner uppenbarligen till annan mat än bratwurst och leberkäs, som tur är.

Hoisinsås är gott till det mesta och ger en ganska distinkt och säregen smak åt maten. Den innehåller bland annat soyabönor, risvinäger, lök,chili men vad som framförallt ger den dess karaktäristiska smak är sesampastan. Såsen kostar ca 25-30 kronor och står säkerligen bland övriga asiatiska ingredienser. Det är väl investerade pengar och den håller sig länge så det är en perfekt sak att ha i kylen när man känner att man behöver något extra att slänga i grytan för att få till just det där lilla extra.

Med dessa ord tackar Allan för sig och önksar dig mycket glädje med sitt senaste tips HOISIN SÅS.

//Allan

Havsöringsfilé med romsås

Hej bloggläsare! Nu ska jag vara som en storfiskare oftast är, alltså kaxig och överdrivande.

Jag och min tjej bestämde oss för att äta havsöring så vi köpte alla ingredienser, utom just havsöringen. Jag, ”stor fiskaren” sa att jag fixar det, inga problem. Så jag gick ner till ån vid mitt hemliga ställe. Jag kastade ETT kast och boom så satt där en havsöring på 3 kg! Efter en hyfsad fight så blev de två mycket fina filéer. En helt sann historia by the way. Nu till receptet!

Tillagningstid 40 min exklusive fiske, inklusive fiske så beror de på hur bra du är. För mig tar det ju typ 10 minuter. Skulle däremot min gode vän Viktor hålla i fiskespöet skulle det troligtvis bli en middag utan fisk. Men det kan ju vara gott det med!  

 

En nyfångad havsöring

Stek i smör och ha även i en skvätt vitt vin

Salta rikligt och peppra lagom

 

ROMSÅS

2 dl crème fraiche

2 dl gräddfil

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 dl majonnäs

1 burk stenbitsrom

1 msk fransk senap

Lite dill till garnering

 

Serveras gärna med potatis och en klyfta citron.

Lycka till!


Att dosera och en vinaigrette

Kära läsare.
En sak som jag funderat lite på nu den senaste tiden i och med att man startat en matblogg är dosering. Det hela började med att jag skulle skriva ner ett recept på en maträtt som vi lagat. Att skriva ner vilka ingredienser som ingick var inga problem. Men, jag insåg då att det inte var så lätt att ange i vilka mängder man skulle ha dessa saker. Varför det var så svårt för mig är lätt att gissa. Jag visste helt enkelt inte riktigt hur jag hade doserat ingredienserna. Detta är för att jag sällan lagar mat efter recept, och även de gånger då jag gör det så är det inte så att jag följer receptet slaviskt (och nej, jag menar inte jugoslaviskt). Med risk för att låta flummig kan man säga att jag lagar mat lite mer på inspiration och fantasi, snarare än att följa en från början fastlagd plan. Därmed inte sagt att jag inte har en plan! Au contraire. Det är halva nöjet att tänka ut vilka saker man vill kombinera och vilka komponenter som måltiden ska innehålla.
Dock är det så att under tillredningen kan man få nya ideér som man kan testa, eller så inser man att det saknas något för att rätten ska kännas komplett. Här har nog min far varit en viktig matlagningsförebild. Han lagar mat med mycket påhittighet och är inte rädd för att prova saker. Det är ett gott tips jag vill förmedla till er läsare: Var inte rädd för att prova nya saker! Och; om du tror att något passar bra med något annat så gör det säkert det.
Fast den kanske viktigaste läxan att ta med sig när man lagar mat, och detta gäller speciellt om man är ute i lite okända vatten och experimenterar, är att hela tiden använda sig av sina sinnen. SMAKA, LUKTA och TITTA (lyssna och känn gärna också om du vill det, jag brukar dock tycka att det inte ger riktigt lika mycket) på maten du lagar. Gör detta ganska kontinuerligt under matlagningen och när det känns bra är du färdig!

Med de orden att ta med får ni gärna prova att göra denna vinaigrette som min mamma har lärt mig att göra.
Doseringen i receptet kommer vara väldigt ungefärlig. Smaka dig fram till vad som passar dig.

Ingredienser: Olivolja, Balsamicovinäger, en pressad vitlöksklyfta, dijonsenap, honung, färska örter tex timjan, oregano e.d. Salt, ev peppar.

Ta ca lika delar olja och vinäger och rör ihop. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och smaka hela tiden av så att det blir en fin balans mellan de olika smakerna. Ingredienser kan utelämnas eller bytas ut mot andra spännande saker. Använd din fantasi och dina sinnen! =)

På återseende

Chokladsufflé

Färdigt på: 35 min

Ingredienser

25 25 g smör
25 25 g mjöl
2.5 2.5 dl mjölk
40 40 g choklad
10 10 g kakao
35 35 g socker
2 2 cl Cointreau
2 2 st äggulor
2 2 st äggvitor

Om sufflén sjunker kan de bero på att den stått för länge i ugnen.           

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en kastrull. Smält sedan chokladen i mjölken i en annan kastrull och tillsätt kakao. Blanda chokladmjölken med det smälta smöret i en bunke.

3. Tillsätt mjöl under omrörning. Rör sedan försiktigt i äggulorna i den fingervarma smeten.

4. Vispa äggvitorna till skum men inte för hårt, då kan sufflén få svårt att resa sig. Smaksätt med likören och vänd sen ner i smeten.

5. Smörj och sockra 4 timbalformar eller 4 små formar med rak kant, cirka 8 1/2 centimeter i diameter och 6 centimeter hög. Sockret gör att sufflén får lättare att resa sig och gör också att ytan blir knaprig.

6. Häll smeten i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera genast

 


Gratinerad hummer

Hummer är väldigt gott och lyxigt och var ett självklart val på vår stora invigning! Vi köpte tre st frysta hummrar à 40 kr styck.

Hummrarna tinades och delades med en stor kniv på längen. Vi krossade klorna och tog ut köttet och lade det i en bunke tillsammans med hummersmöret. Det ska användas i själva stuvningen. Till stuvningen fräste vi en hackad gul lök och hackade champinioner i en klick smör. Sen rörde vi ner en matsked mjöl för att reda med. Därefter tillsätts matlagningsgrädde, grovhackad persilja och lite kinesisk soja. Rör ner köttet från klorna och smöret och smaka av med salt och peppar samt eventuell hummerfond.

Över själva hummerstjärten placarade vi vitlöks och persiljesmör. Det görs genom att röra ihop smör, pressad vitlök och persilja. I resten av hummerkroppen (som vi "städat ur") läggs stuvningen och över det hela placeras riven ost. Gratinera i ugnen 10-15 min eller tills det känns rätt.


Vitlöksbröd

Ingredienser: Olivolja, vitlök, persilja, salt

Ta skivor av bröd och stek i stekpanna med olja och pressad vitlök. Strö över grovhackad persilja och salt. Inmundiga!


Blåmusselsoppa

Blåmusslor är goda och lyxiga med tanke på att de endast kostar ca 50 kr per kg. Det räcker till flera portioner.

Ingredienser: 1 kg blåmusslor, 1 gul lök, 1 klyfta vitlök, ca 3 dl vitt vin, 3 dl fiskbuljong, 5 dl matlagningsgrädde, salt, peppar.

Börja med att slänga de musslor som är öppna. Detta betyder att de är döda och då bör de inte tillagas eller ätas. Fräs hackad lök och pressad vitlök i en klick smör. Tillsätt vinet och buljongen och koka musslorna i soppan ett par minuter tills de öppnat sig. De som inte öppnar sig bör tas bort av samma anledning som tidigare. Lyft ur musslorna ur soppan och sila eventuellt bort löken. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna och servera garnerat med en kvist persilja.

Är det förresten någon som vet hur gammla musslorna är när man äter dem? Vi diskuterade detta och gissar på ca 2 år.


Grand opening!

Sådär. Nu är det gjort. Tärningen är kastad och Rubicon har korsats. Bloggen är härmed invigd!
Vad är då MatAllan och vad vill vi med detta? MatAllans korta historia började för någon månad sedan som ett skämt. Vi som driver bloggen är två goda vänner som, bland annat, tycker mycket om mat. Vi älskar att äta gott och därför lagar vi ofta mat tillsammans. Ganska snabbt insåg vi dock att förslaget att starta en matblogg faktiskt inte var så dumt som vi först trodde. Efter några veckors spånande så föddes MatAllan. En blogg som kommer erbjuda en del recept och bilder på de rätter vi lagar, men förhoppningsvis framförallt ideér och inspiration på god mat som DU själv kan göra där hemma. Vi kommer tipsa om såväl enskilda råvaror som vi gillar som enkla sätt att tillreda dem. Detta är alltså grunderna för MatAllan. Vi har en del andra ideér om vad vi vill göra här på bloggen men de kommer presenteras separat så småningom... Nu får det vara nog ordat. Det är dags att titta på vad menyn vi gjorde till ära av MatAllans invigning.

RSS 2.0