Allan har kalas!

Det är alltid en utmanig att fixa kalas! Det finns ju alltid någon som är allergisk, och maten ska ju även passa de ”små” gästerna. Men hör och häpna, det som Allan fixade blev minst sagt en succé för både stora och små!

Ett hett tips är att baka sitt eget bröd. Stoppa in brödet i ugnen så att det precis är färdigt innan gästerna kommer. Det blir en ljuvlig doft som sprids och väcker stor aptit hos alla inbjudna. ALLA älskar dessutom nybakade bröd! Detta bröd är verkligen gott, det doftar lite jul och ser mycket vackert ut. Tack Leila Lindholm för receptet!


Morotsbröd

Ingredienser

50 g (1 pkt) färsk jäst
2.5 dl mjölk 3%
2.5 dl färskpressad morotsjuice
0.5 dl ljus sirap
75 g mjukt smör
3 tsk salt
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
500 g morötter
1.6 l vetemjöl special
100 g valnötskärnor
blå vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt till gräddning.

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

2. Smula sönder jästen i en torr och ren bunke.

3. Värm mjölk och juice till max 37 grader.

4. Tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.

5. Riv morötterna fint och blanda med vätskan.

6. Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan resten lite i taget allteftersom degen går ihop.

7. Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.

8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.

9. Runddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper.

10. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar.

11. Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter.

12. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.

13. Baka brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.

 

Kycklingspett

Till detta hade vi kycklingspett som marinerades i Allans nya favorit hoisinsås.

Denna marinad är beräknad till 4 kg kycklingfiléer:

Ingredienser

3 dl apelsinjuice

4 msk hoisinsås

½ chilipeppar, färsk. Undvik kärnorna om ni inte vill ha det så starkt.

1 pressad lime

½ dl soja

2 vitlöksklyftor

 

Gör så här:

Börja med att skära upp kycklingfiléerna i lagom stora bitar till spetten.

Lägg alla bitarna i marinaden och låt stå och dra i minst två timmar, gärna över natten.

Sätt bitarna på spetten.

Doppa spetten i sesamfrö och lägg dem på ett ugnsgaller.

 200 grader i 15 min.

 

Till detta serverades en pastasallad med hemmagjord pesto. Hemmagjord pesto är ett måste! Köp den INTE på burk, utan gör den själv så blir det så mycket godare!


Pesto till 20 personer

Parmesanost 300g

6 dl olivolja

6 krukor basilika

Pinjenötter 2 små påsar

3 vitlöksklyftor

Salt o nymalen peppar

 

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en stekpanna med olivolja.

Ta en mortel och mosa basilika, vitlöksklyftor och pinjenötter var för sig. Lägg detta sedan tillsammans i en skål.

Riv ner parmesanosten.

Mosa därefter även vitlöksklyftorna och pinjenötterna i morteln.

Riv ner parmesanosten

Häll i olivoljan och blanda noga.

Smaksätt med salt och peppar


Kommentarer
Postat av: h

super gott !!!!

2010-02-11 @ 19:13:14
Postat av: vix

inget mindre än imponerande bro. Du e king

2010-02-11 @ 20:40:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0