Filéfrossa!

Kolla in denna grillade oxfilén! Detta är det godaste kött jag ätit på bra länge.

Köttet serverades tillsammans med Pestopotatis, fyllda grillade tomater och stekt grönsparris. En riktig lyxmiddag alltså!
Så här ser en tallrik ut när man lagt på allt det goda.


Köttet fick först ligga en stund i en marinad med soja, apelsinjuice, vitlökssalt och färsk rosmarin. Under tiden startade vi grillen och väntade på att glöden skulle bli så varm som vi ville ha den. Det får inte vara för hög värme när man lägger på köttet eftersom det då kan brännas vid. För att vidare skydda vår köttbit hade vi bland kolen, under där vi tänkt lägga köttet lagt en folieform vilket innebär att det inte finns något kol precis under vårt kött när vi sen grillar det. För att veta när det är klart så hade vi i en köttermometer och när den visade 60 grader så tog vi av köttet.

Pestopotatisen gjorde vi genom att först koka ett kilo delikatessmandelpotatis och sen låta det svalna. Peston gjordes genom att hacka 2 krukor basilika och blanda det med 3 dl olivolja, ett par klyftor pressad vitlök och en liten påse grovhackade pinjenötter. Detta blandades sedan samman med potatisen. Slutligen smakade vi av med salt och peppar.



De fyllda tomaterna gjordes genom att skära av toppen på tre tomater och gröpa ur dem med en sked. Fyllningen består av en klyfta pressad vitlök, 1 dl ströbröd, klippt persilja, ca 1/2 dl olivolja och salt och peppar. Sen får de stå i ugnen 6-7 minuter vid 200 grader.

Sparrisen köps med fördel färsk. Fryst går också bra, men godast är det såklart med färsk. Den behövs bara stekas ett par minuter i en klick smör och saltas och peppras och man kan även tillsätta en del socker vilket ger det hela en väldigt god smak. Sen är den klar att serveras.

En lyxmiddag som heter duga när man har extra anledning att fira!

//Allan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0