Coq au vin




Kära läsare. Följande rätt är inget man gör ensam hemma en torsdagskväll precis. Den tar en en liten stund att fixa och kräver en insats i köket. Men den är å andra sidan en bra grej att bjuda på om man ska ha middagsgäster på besök och den är inte heller så svår som man skulle kunna tro. Laga den gärna tillsammans med någon annan eftersom det är en del hackande och grejer som man, om man är ensam, lätt blir trött på. Rätten är en riktig klassiker som alla borde prova någon gång!


Detta recept räcker bra åt ca 5 pers.
Ingredienser som behövs är: 1 kyckling eller ungtupp (det går att göra med exempelvis kycklingklubbor också, ta isf en per person), 150g rökt sidfläsk, 1 gul lök, 2 morötter, 1 purjolök, 1 flaska rödvin, 10 schalottenlökar, 200g champinjoner,
2 vitlöksklyftor, skalet från 1/4 citron, 2 tsk salt, 2 lagerblad, 1/2 tsk svartpeppar, 2 tsk timjan, 1/2 tsk stött rosmarin, 3 msk vetemjöl, 1 dl vatten, persilja till garnering + smör att steka i

Ha en panna att steka saker i, och en stor gryta att koka dem i senare, till hands.

Börja med att dela kycklingen/tuppen i ca åtta delar och stek dem på medelstark värme ett par minuter. Lägg dem sedan i grytan.

Stek det skivade fläsket knaprigt och lägg det åt sidan tills vidare.

Stek nu den hackade gula löken, hackade purjolöken och strimlade morötterna ett par minuter. Lägg dem sen i grytan.

Tillsätt i grytan vin, salt, kryddor, pressad vitlök och citronskal och låt allt koka på låg värme i ca 25 minuter.

Fräs de hackade champinjonerna tillsammans med den skalade (ej hackade) schalottenlöken och lägg det i grytan. Nu lägger du även i fläsket i grytan, späder eventuellt med lite vatten och låter det koka i ca 10 minuter.

Rör sen ut mjölet i ca 1 dl vatten och häll det i grytan och låt det slutligen koka i 3-5 minuter. Sen är det hela klart att avnjutas! Det var inte så värst svårt va?

Rätten serveras med fördel tillsammans med potatis eller ris och klipp rikligt med persilja över den när du lägger upp den på tallriken.



Detta är en rätt som är godare än den ser ut. Vinet gör grytan väldigt lila och tydligen är lila ingen färg som ger en någon extra lust att äta något, men den är väldigt god ändå. Det vill jag lova! =)

Hoppas ni vågar er på att tillreda detta recept någon gång!

Hälsningar Allan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0