Kött o potatis. U can't miss

Ta en titt på bilden nedan. Rätten har kanske inte riktigt den touch av finess som vissa andra rätter vi ibland lägger upp här på bloggen. MEN, grejen är att kött och potatis, gärna med sås, är sjukt gott (som om ni inte visste det...).  Det finns en anledning att det har blivit en sån klassiker som det är.



Vad ni ser är klyftpotatis med rostbiff, färsk grön sparris, bernaisesås och vitlökssmör.

Rostbiff är ett prisvärt alternativ till exempelvis oxfilé. Visst är filén godare. Det är svårt att förneka. Men den är också dyrare. Det brukar också vara svårt att förneka. Så vill man spara ett par kronor men fortfarande äta gott kött kan man köpa en bit rostbiff istället.

Hur tillagar man då detta? Jo, det är inga större konstigheter. I alla fall inte om man kan tänka sig att ta en genväg och köpa en färdig bernaisesås. Inte det mest lyxiga alternativet, men ibland får även vi ambitiösa bloggare välja den enklare vägen.

Klyftpotatis görs genom att tvätta och skära potatisen i klyftor. Lägg den på plåten och häll lite olivolja, salt, en eller två pressade vitlöksklyftor och eventuellt andra kryddor på potatisen och blanda dem lite grand. Sätt in i ugnen vid 200 grader och låt dem stå ca 30 minuter eller tills de ser goda ut och smakar gott. Det är bara att ta ut en och testa.

Låt köttbitarna marinera en stund. Vi använde soja, lite honung och färsk rosmarin. Stek dem sedan i en klick smör. Först på ganska hög värme så de får fin färg, sen kan man sänka värmen och låta dem bli så pass genomstekta som man vill ha dem.

Sparrisen stekte vi i lite smör och kryddade med salt, peppar och lite socker. Färsk sparris är så gott i sig självt att man inte behöver göra något särkilt med den för att den ska smaka bra.

Vitlökssmör gör man genom att ta en klick smör eller margarin, pressa ner någon klyfta vitlök (beroende på hur mycket man gör) och även tillsätta lite salt och kanske persilja eller någon annan god ört. sen rör man ihop det hela och lägger förslagsvis på en bit folie eller plastfolie som man sen rullar till en cylinder.

Såsen, som sagt, köpte vi denna gång färdig så den var bara att värma.

Mycket nöje!

-Allan

Kommentarer
Postat av: framtidshållbart ?

Kött är jättegott, om man gillar det!? Och om man inte har gjort upp med sig sjäv om sina principfasta etiska/ideologiska ställningstagande. Jag gillar kött ofta, men inte alltid - när det andra tränger på! Så varför inte botanisera lite mer i vegetariska och "hållbara" maträtter? Matallan är väl en seriös och ansvarstagande blogg också? Inte bara för den egna magens skull,utan även med inlägg från den framtidsfakta som faktiskt finns tillgänglig både här och där! Här kan ni antagligen förkovra er? Shoot (mat-)Allan!

2010-05-25 @ 19:07:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0